Video:

KONTICH/MORTSEL – Vandaag werd de “aha!”-Mobiel voorgesteld in Kontich. Dit is een mobiel waar iedereen terecht kan met vragen over energiezuinige renovaties en voor wie hulp wil bij zijn renovatietraject.

Volgende week staat de mobiel in Mortsel. Lokale besturen Kontich en Mortsel en Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, ontwikkelden samen de “aha!”-Mobiel als onderdeel van het Europees project RHEDCOOP.

Vandaag werd de “aha!”-Mobiel ingehuldigd aan buurthuis den Alf in Kontich. Deze mobiel wordt voor het eerst ingezet in het kader van het Interreg Vlaanderen-Nederland-project RHEDCOOP. RHEDCOOP staat voor ‘Renovatie en Hernieuwbare Energie Diensten via COOPeraties’. Burgers kunnen er terecht met vragen over renovaties voor een energiezuinigere woning of voor hulp bij hun renovatietraject. Inwoners van Kontich en Mortsel kunnen een ‘online renovatie audit’ invullen voor een renovatieplan of renovatietraject op maat. Inwoners kunnen een afspraak maken met een energieambassadeur van de gemeente Kontich of Mortsel aan de mobiel. Je vindt de “aha!”-Mobiel van 14 tot 18 juni aan het buurthuis den Alf, Holle weg 2 in Kontich. In Mortsel kun je van 21 juni tot 25 juni terecht aan de Meerminnecampus.

Kamp C

Nezha Attaf, projectverantwoordelijke bij Kamp C, heeft de “aha!”-Mobiel ontworpen. De bedoeling is om inwoners te mobiliseren, activeren en informeren. Burgers kunnen er terecht met vragen over renovaties die je woning energiezuiniger maken en het renovatietraject. Ik doe hierbij een warme oproep om de ‘online renovatie-audit’ in te vullen die loopt tot en met 30 juni.”

 “Om de klimaatdoelstellingen van Europa te halen moeten we allemaal ons steentje bijdragen, ook op het vlak van wonen, bouwen en verbouwen,” stelt gedeputeerde voor Wonen en Europese Samenwerking Kathleen Helsen. “Als overheid moeten wij proberen om dat voor onze inwoners zo gemakkelijk mogelijk te maken. De “aha!”-Mobiel zorgt voor een erg laagdrempelig contact. Dat wordt zeer gewaardeerd. De EU stelde ons voor deze ontwikkeling dan ook Europese subsidies ter beschikking.”

Energiezuinige woning

 De lokale besturen van Kontich en Mortsel hebben het burgemeestersconvenant 2030 ondertekend en maken een nieuw klimaatactieplan op. Eén van de speerpunten om de uitstoot van CO2 door de huishoudens verder te verminderen, is de energetische renovatie van bestaande woningen aanmoedigen.

De lokale besturen zetten volop in op betaalbaar en kwalitatief wonen. Een energiezuinige woning maakt hier integraal deel van uit. Met het Interreg Vlaanderen-Nederland-project RHEDCOOP zetten Kontich en Mortsel hun inwoners op weg naar een energiezuinige woning. Samen met Kamp C (provincie Antwerpen), REScoop Vlaanderen en energiecoöperatie ZuidtrAnt zoeken ze nieuwe manieren om energetische renovaties praktisch en financieel mogelijk te maken voor iedereen. Met het RHEDCOOP-project gaan de projectpartners verder dan adviesverlening en hopen ze mensen ook praktisch te ondersteunen bij het realiseren van hun renovatieprojecten.

“Als we de klimaatdoelstellingen willen halen en onze woningen energievriendelijker willen maken, hebben we onze inwoners nodig. Dat kunnen we als lokale besturen niet alleen. In Mortsel hebben we al jaren een succesvol premiestelsel om energiebesparende ingrepen te stimuleren, hebben we een nieuwe bouwcode waar duurzaamheid voorop staat en promoten we groepsaankopen en zetten we energiesnoeiers in bij mensen die het moeilijk hebben. De “aha!”-Mobiel is een extra instrument dat we kunnen inzetten”, zegt Steve D’Hulster, schepen lokaal bestuur Mortsel bevoegd voor Klimaat en Openbaar Groen.

Daarnaast geeft Kontich dankzij hun vrijwillige energiemeesters energieadvies op maat en aan huis. De energiemeester is een expert op vlak van energie besparen. Tijdens een huisbezoek gaat hij samen met de bewoner op zoek naar manieren om energie te besparen.

“Met de energiemeesters willen we energiebesparing op een informele en laagdrempelige manier mogelijk maken voor iedereen”, stelt Karel Van Elshocht, schepen lokaal bestuur Kontich bevoegd voor Omgeving. Ook in het gemeentehuis van Kontich kunnen inwoners terecht voor een advies van het Energiek Loket of het duurzaam bouwadvies van Kamp C.

Energiek loket

Het EnergieK loket is een centraal contact- en informatiepunt waar alle inwoners uit de IGEAN-regio terecht kunnen voor advies en informatie over premies, renoveren en energie besparen. Het EnergieK loket ondersteunt inwoners in hun (ver-)bouwproces ook met praktische acties. Zo organiseert het EnergieK huis regelmatig groepsaankopen en infosessies over renoveren, isoleren, zonnepanelen en nog veel meer. Bovendien kun je bij het EnergieK huis terecht voor een renteloze energie lening.

Openingsuren van het loket vind je op www.igean.be/energiekloket – je kunt het EnergieK loket ook bereiken via of 03 350 08 08 (elke weekdag tussen 9u en 16u).

De laatste woensdag van de maand is er een fysiek EnergieK loket in Mortsel. Dit is op afspraak vanwege corona. Meer info vind je op de website van IGEAN: milieuenveiligheid.igean.be of via of 03 350 08 08.

Persbericht: Provincie Antwerpen

(klik op foto’s om te vergroten)

Door Studio S

Ik ben Dirk Ik ben 58jaar ik ben afgestudeerd als barman/garçon, de helft man mijn leven heb ik met mijn ouders een cafe hier in Mortsel gehad. Mijn grote droom was om een buschauffeur te worden, en ik heb deze droom kunnen verwezenlijken. Van kinds af aan was ik gepassioneerd door fotografie, zo heb ik op latere leeftijd hier een cursus voor gevolgd en ben een hobbyfotograaf geworden. Mijn passie was echter meer met bewegende beelden werken. Het begon met bewegende foto’s en is later overgegaan naar video. Ik woon al 46 jaar lang in Mortsel waar ook mijn hart ligt. Zo heb ik mijn hobby met Mortsel gecombineerd en Mortsel TV opgericht (nu Yadi Media). Dit is een internet TV dat intussen ook al een uit de hand gelopen hobby geworden maar een dat ik dolgraag doe.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.