Foto: Amy Wouters en Selina Stroobants voor hun vertrek naar Tarragona

Foto: Selina Stroobants met een collega-stagiaire

Op 24 april vertrokken twee leerlingen van avAnt Provinciaal Onderwijs naar Tarragona in Spanje voor een stage van twee weken in de zorgsector. ErasDu (een organisatie voor werkplekleren in het buitenland) en avAnt werken daarvoor voor het eerst samen. Via Erasmus komen dan weer twee Spaanse studenten naar Antwerpen om tijdelijk in onze zorgsector aan de slag te gaan.

 Door het organiseren van stages stimuleert avAnt de ontwikkeling van de beroepstechnische en algemene arbeidscompetenties van haar leerlingen. De leerlingen die in april naar Spanje vertrekken krijgen daar bovenop de kans om hun blik op de wereld te verruimen. Ze zullen zich immers moeten leren uitdrukken in een vreemde taal en de lokale tradities en gewoontes leren kennen. Bovendien krijgen ze als vertegenwoordigers van de school een ambassadeursrol aangemeten. Selina Stroobants (7de jaar zorgkundige-duaal) zal twee weken meedraaien in een woonzorgcentrum terwijl Amy Wouters (7de jaar kinderbegeleider-duaal) aan de slag gaat in een basisschool.

Zorgopleidingen aantrekkelijker maken

De zorgsector kampt al jaren met een groot personeelstekort. Jobs in kinderdagverblijven en woonzorgcentra zijn knelpuntberoepen. avAnt levert jaarlijks zo’n 8 gekwalificeerde werkkrachten af maar dat is onvoldoende om aan de noden van de sector te voldoen. Daarom wil de school haar duale zorgopleidingen nog aantrekkelijker maken. Vanaf dit schooljaar hoort bij deze opleidingen, die theorie op school combineren met werkplekleren in een bedrijf, ook een buitenlandse stage. Leerlingen die in aanmerking komen, kunnen zich registreren en worden via ErasDu gelinkt aan een zorginstelling of school in het buitenland. Dit jaar gaan er voor het eerst twee leerlingen van avAnt naar de havenstad Tarragona in de Spaanse regio Catalonië.

Ervaring in het buitenland

 

Door ervaring op te doen in het buitenland leren de leerlingen dat er ook binnen zorg cultuuraccenten gelegd worden, wat nieuwe inzichten geeft en inspirerend werkt. Selina Stroobants vormt in Tarragona een team met een leerlinge van een andere onderwijsinstelling en leerde de eerste dagen van haar stage al heel wat bij. Ook Amy Wouters blikt positief terug op de eerste dagen: “Het communiceren verloopt moeilijk omdat zij geen Engels spreken en ik geen Spaans maar met een beetje moeite lukt het wel. De begeleiders zijn blij met mijn hulp en ik heb de kinderen al helemaal in mijn hart gesloten”.

Duaal leren motiveert

De stages kaderen in duale opleidingen. Die opleidingen geven leerlingen secundair onderwijs de kans om tijdens hun studie meteen praktijkervaring op te doen. Dat zorgt er niet alleen voor dat de leerlingen nuttige vaardigheden opdoen, maar vergroot ook hun kansen op de arbeidsmarkt. Zeker in de zorgsector is de kans groot dat leerlingen op hun stageplaats kunnen blijven werken. Volgens de leerlingen werkt het heel motiverend omdat ze vanaf de eerste kennismaking op de werkvloer voelen of de studie bij hen past of niet. Als dat het geval is, groeit de nieuwsgierigheid en de motivatie van leerlingen zienderogen.

 Opencampusdag op 30 april

Jongeren die interesse hebben in een zorgopleiding kunnen op 30 april kennis maken met het opleidingsaanbod van avAnt Provinciaal Onderwijs op een opencampusdag.

Persbericht: avAnt Provinciaal Onderwijs Antwerpen
Foto’s: Copyright Provincie Antwerpen

Door Studio S

Ik ben Dirk Ik ben 58jaar ik ben afgestudeerd als barman/garçon, de helft man mijn leven heb ik met mijn ouders een cafe hier in Mortsel gehad. Mijn grote droom was om een buschauffeur te worden, en ik heb deze droom kunnen verwezenlijken. Van kinds af aan was ik gepassioneerd door fotografie, zo heb ik op latere leeftijd hier een cursus voor gevolgd en ben een hobbyfotograaf geworden. Mijn passie was echter meer met bewegende beelden werken. Het begon met bewegende foto’s en is later overgegaan naar video. Ik woon al 46 jaar lang in Mortsel waar ook mijn hart ligt. Zo heb ik mijn hobby met Mortsel gecombineerd en Mortsel TV opgericht (nu Yadi Media). Dit is een internet TV dat intussen ook al een uit de hand gelopen hobby geworden maar een dat ik dolgraag doe.

Een reactie achterlaten