Foto: hangen van de nieuwe naamborden

BOECHOUT – Wie door Boechout wandelt, ziet namen als Baron Caroly, Dr. Theo Tuts of Frans Segers op de straatnaambordjes.

Maar wie waren die mensen eigenlijk? Een vraag die snel beantwoord is met de nieuwe bordjes die extra info over deze historische figuren geven.

Componist Jef Van Hoof kennen de meesten wel, maar wie weet wie Victor Heylen was? Dat hij brouwer van De Kroon was, nu bekend als feestzalen Hof van Reyen? Of wat Alexander Franck heeft gedaan tijdens WOI, voor hij in 1915 werd gefusilleerd?

Philip Verstappen, schepen van Erfgoed: “De gemeente besloot daarom om 23 straatnaamborden van informatie over historische figuren te voorzien. Zo vergroten de borden het collectief geheugen. Het verhaal van het dorp en haar historische figuren wordt zo nog rijker. Ook nieuwe straten die binnenkort geopend worden, zoals het Piet Pienterpad en Bert Bibberpad, krijgen een extra woordje uitleg.

Tegelijk uit de gemeente haar voornemen om straatnamen vaker naar een vrouw te vernoemen. Zo wordt binnenkort de toegangsweg tot de wijk het Midden vanuit de Heuvelstraat, na een suggestie van een inwoonster, vernoemd naar Julia Schuyten. “Zij en haar man Klaas Sluys verborgen tijdens WOII zes Joden in hun huis. Bij een SS-inval werden vijf Joden opgepakt, maar één meisje, Sylvie Reichman, kon door Julia worden gered. Ze vertelde de SS’ers dat het haar eigen dochtertje was. Een mooi verhaal dat aandacht verdient”, licht burgemeester Koen T’Sijen toe.

De eerste straatnaamborden werden deze week geplaatst. Het gaat onder meer om de Kardinaal Sterckstraat, Baron Carolylaan, Eugeen De Ridderstraat, Frans Van der MuerenstraatJacques Corstienslei, Guido Gezellestraat, Hugo Verrieststraat, Van Colenstraat en Selbstraat.

Persbericht: gemeente Boechout
Foto’s copyright gemeente Boechout

Foto: eerste naamborden

Foto:

Door Studio S

Ik ben Dirk Ik ben 58jaar ik ben afgestudeerd als barman/garçon, de helft man mijn leven heb ik met mijn ouders een cafe hier in Mortsel gehad. Mijn grote droom was om een buschauffeur te worden, en ik heb deze droom kunnen verwezenlijken. Van kinds af aan was ik gepassioneerd door fotografie, zo heb ik op latere leeftijd hier een cursus voor gevolgd en ben een hobbyfotograaf geworden. Mijn passie was echter meer met bewegende beelden werken. Het begon met bewegende foto’s en is later overgegaan naar video. Ik woon al 46 jaar lang in Mortsel waar ook mijn hart ligt. Zo heb ik mijn hobby met Mortsel gecombineerd en Mortsel TV opgericht (nu Yadi Media). Dit is een internet TV dat intussen ook al een uit de hand gelopen hobby geworden maar een dat ik dolgraag doe.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.