Foto:

De makers van het boek ‘De Maneblussers’ zijn er opnieuw in geslaagd een Mechelse stadslegende om te vormen naar een wondermooi boek met illustraties

van Inez Maes en de tekst (in rijm!) van Ruben Van De Voorde en Emma Vercauteren. Deze keer draait het allemaal rond een kwelduivel en een – voor Mechelaars al zeker – zeer gekende heilige: Sint Rombout. Provincie Antwerpen en het Provinciaal Sport- en Recreatiecentrum De Nekker zijn alvast trotse sponsor van dit Mechelse project.

 

De Mechelse stadslegendes blijven inspireren. Het resultaat: het illustratieboek De Nekker die de lezers een inkijk geeft in een van de oudste legendes van Mechelen. Het draait allemaal rond de kwelduivel die Mechelen en omstreken teistert. Ook Sint Rombout, de heilige van Mechelen, speelt een grote rol in dit verhaal. De namen Sint Rombout en De Nekker zullen bij de meeste Mechelaars wel een belletje doen rinkelen, maar weinigen kennen het verhaal dat erachter zit. Tijd om daar verandering in te brengen vonden schrijver Ruben Van de Voorde en tekenares Inez Maes die hun krachten gebundeld hebben met Emma Vercauteren om samen dit verhaal tot leven te laten komen. Na meer dan een jaar schrijven en illustreren is het boek eindelijk klaar. “Het project is echt ons gemeenschappelijk kind,” zegt Emma Vercauteren, “we zijn hier zo lang mee bezig geweest, dat het deel van onze wekelijkse routine werd. We zijn echt trots op het eindresultaat, het verhaal is uniek én door en door Mechels.” Inez Maes voegt toe: “De Maneblussers speelt zich af in het midden van de stad. In De Nekker, daarentegen, wordt er meer aandacht besteed aan het natuurschoon rondom Mechelen. Wat natuurlijk invloed heeft op het kleurenpalet, verwacht je maar aan veel groen- en blauwtinten!”

Advertisements

Dat de makers kozen voor De Nekker, een naam die vooral doet denken aan het provinciale domein en de grote Nekkerplas, vonden Provincie Antwerpen en het Sport- en Recreatiecentrum De Nekker wel interessant. De legende is namelijk een grote inspiratiebron voor het domein. Zo zijn het logo en de mascotte geïnspireerd op de waterduivel van de legende. Daarom kozen ze ervoor om het project mee te ondersteunen. “Het is een heel mooi project waar we als provincie met een provinciaal domein dat dezelfde naam draagt, niet anders konden dan als sponsor en ondersteuner op te treden,” zegt Mireille Colson, gedeputeerde bevoegd voor recreatie- en groendomeinen, “Bovendien geven we jonge ondernemers graag een duwtje in de rug.”

Het resultaat van de samenwerking is een prachtig geïllustreerd boek dat vanaf zaterdag 5 november in de Mechelse boekhandels te vinden is aan 27,5 euro.

 

Het boek ‘De Nekker’ blijft ook verder te inspireren, want dit weekend (29 en 30 oktober), organiseren de makers samen met De Fietsgids en De Vleeshalle een echte griezelwandeling in de Mechelse binnenstad gebaseerd op het illustratieboek. De inschrijvingen verliepen zo vlot dat er een extra wandeling op zondag georganiseerd wordt. Als de interesse groot blijft, wordt er mogelijks zelfs een derde wandeling georganiseerd op zaterdag om 16 uur. De wandeling eindigt met een amusante signeersessie van de makers in de Vleeshalle. Meer informatie op de website van de Vleeshalle.

Persbericht: Provincie Antwerpen
Foto’s copyright: Koen Fasseur

(klik op foto’s om te vergroten)