BOECHOUT – Maandag 24 oktober stond de goedkeuring van het “Energie- en klimaatactieplan” op de Boechoutse gemeenteraad. Een opvallende timing.

Net deze week voorspelt het KMI temperaturen die tot 10°C hoger kunnen zijn dan normaal.

 

De gemeente Boechout heeft in 2020 het Burgemeestersconvenant 2030 voor klimaat en energie ondertekend. Zo wil ze een actieve rol opnemen in de uitdagingen die de klimaatverandering ons stelt. Door het convenant te ondertekenen, verbindt een lokaal bestuur zich om de lokale CO2-uitstoot met 40% te reduceren tegen 2030, de lokale veerkracht ten opzichte van de gevolgen van klimaatverandering te verhogen, en de toegang tot veilige, duurzame en betaalbare, zekere en schone energie te verbeteren.

Want ook in Boechout laat de klimaatverandering zich voelen. Ook hier zijn er extremere weersomstandigheden zoals de uitzonderlijk warme en droge periodes van de afgelopen jaren. Enerzijds moet de gemeente zich voorbereiden op de impact van een stijgend risico op hittestress, droogte en wateroverlast. Anderzijds moet de gemeente, om deze risico’s te verminderen, uiterlijk tegen 2050 klimaatneutraal worden. Dit wil zeggen dat er niet meer broeikasgassen mogen worden uitgestoten, dan er op natuurlijke wijze kunnen worden opgenomen. Om met deze uitdagingen om te gaan, heeft de gemeente een “Energie- en klimaatactieplan” gemaakt.

 

Het plan dat nu op tafel ligt, is niet zomaar tot stand gekomen, zegt schepen van Klimaat, Kris Swaegers: “Het Energie- en klimaatplan heeft heel wat fases doorlopen: de samenwerking met de provincie en met Igean, de workshops met de ambtenaren, de adviezen van de adviesraden, de acht participatie-avonden met de inwoners (Atmosfeermakers) onder begeleiding van Avansa, de insteek en de feedback van de meerderheid binnen het college en daarnaast ook nog twee commissies met de gemeenteraadsleden. Zo’n breed draagvlak is nodig, want inspelen op de klimaatverandering is een uitdaging op elk domein: patrimonium, openbare werken, mobiliteit, klimaat, lokale economie…. Samenwerken zal cruciaal zijn om de engagementen waar te maken. Als gemeentebestuur staan we dicht bij onze inwoners en zullen we verschillende rollen vervullen: het goede voorbeeld geven, inwoners sensibiliseren, bij hen bewustwording en draagvlak creëren, inwoners en acties verbinden en hen ondersteunen.”

Het Energie- en klimaatactieplan werd op de gemeenteraad van 24 oktober goedgekeurd met 22 stemmen voor en één onthouding.

Het moet nog aangepast worden aan de goedgekeurde amendementen en zal dan op de website worden gepubliceerd.

Persbericht: Gemeente Boechout

Door Studio S

Ik ben Dirk Ik ben 58jaar ik ben afgestudeerd als barman/garçon, de helft man mijn leven heb ik met mijn ouders een cafe hier in Mortsel gehad. Mijn grote droom was om een buschauffeur te worden, en ik heb deze droom kunnen verwezenlijken. Van kinds af aan was ik gepassioneerd door fotografie, zo heb ik op latere leeftijd hier een cursus voor gevolgd en ben een hobbyfotograaf geworden. Mijn passie was echter meer met bewegende beelden werken. Het begon met bewegende foto’s en is later overgegaan naar video. Ik woon al 46 jaar lang in Mortsel waar ook mijn hart ligt. Zo heb ik mijn hobby met Mortsel gecombineerd en Mortsel TV opgericht (nu Yadi Media). Dit is een internet TV dat intussen ook al een uit de hand gelopen hobby geworden maar een dat ik dolgraag doe.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.