Stop-motion workshop in Aartselaar

Dit was Erfgoeddag in de Zuidrand

Met het thema Erfgoeddag maakt school werden er in verschillende gemeenten van de Zuidrand verhalen en archiefstukken uit het schoolverleden naar boven gehaald.

Bezoekers werden ondergedompeld in nostalgische gevoelens bij het zien van bijzondere schoolerfgoed en vlogen terug de tijd in naar toen ze nog schreven op een lei met griffel. Maar dat was zeker niet alles, ook voor de  allerkleinsten werden er leuke activiteiten voorzien. In Aartselaar kregen zij de kans om meer bij te leren over de molen en leerden zij zelf hun eigen stop motion film maken. Prachtige resultaten verzekerd!

Bedankt aan alle organisatoren en bezoekers om er weer een mooie editie van te maken.

In Hove stond Erfgoeddag in teken van 750 jaar Hove. Naast een nieuw boek over Hove en/in de wereld, kon je ook een tentoonstelling bezoeken over het schoolleven van vroeger. Frans Sermeus, voorzitter Heemkundige Kring De Markgraaf, wist er het volgende over te vertellen:

“In Hove hadden bezoekers de unieke kans om een privéverzameling te bezoeken. De bijzonder grote collectie van Jacques van Baal bevat zeer mooie archiefstukken die je terug mee in de tijd nemen. Jacques stelt zijn collectie nooit tentoon, maar voor de Erfgoeddag met als thema school maakte hij voor één keer een uitzondering.”

 

Erfgoeddag-week voor de scholen

Scholen beleven Erfgoeddag uitzonderlijk tijdens de Erfgoeddag-week van 25 tot en met 29 april. Tijdens die week trekken de erfgoedklasbakken naar de klassen om de leerlingen een uur lang te laten kennismaken met erfgoed en erfgoedzorg. Alle klasbakken vindt je via www.cultuurkuur.be/klasbak.

Maar er is meer: Erfgoedcel Zuidrand ontwikkelde een gloednieuw educatief pakket onder de noemer “Weet je nog? Leven in de Zuidrand doorheen de jaren”. Met dit pakket komen leerlingen meer te weten over het erfgoed in en rond hun school en gaan ze er zelf ook mee aan de slag. Per gemeente werd een volledig pakket uitgewerkt. Klassen uit het derde en vierde leerjaar kunnen dit erfgoedpakket ontlenen in de bib van hun gemeente, of downloaden via www.dezuidrand.be/weet-je-nog. Een aanrader!

 

Erfgoedcel Zuidrand

Erfgoedcel Zuidrand is een samenwerkingsverband voor cultureel erfgoed tussen zeven gemeenten (Aartselaar, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel), met steun van de Vlaamse overheid. Erfgoedcel Zuidrand werkt aan het regionaal cultureel erfgoedbeleid, om zo samen met partners de aandacht en zorg voor tradities, collecties en archieven te vergroten.

Erfgoedcel Zuidrand is een onderdeel van Streekvereniging Zuidrand.

Persbericht: De Zuidrand
Foto’s: copyright De Zuidrand

Tentoonstelling in Lint

Tentoonstelling in Hove

Door Studio S

Ik ben Dirk Ik ben 58jaar ik ben afgestudeerd als barman/garçon, de helft man mijn leven heb ik met mijn ouders een cafe hier in Mortsel gehad. Mijn grote droom was om een buschauffeur te worden, en ik heb deze droom kunnen verwezenlijken. Van kinds af aan was ik gepassioneerd door fotografie, zo heb ik op latere leeftijd hier een cursus voor gevolgd en ben een hobbyfotograaf geworden. Mijn passie was echter meer met bewegende beelden werken. Het begon met bewegende foto’s en is later overgegaan naar video. Ik woon al 46 jaar lang in Mortsel waar ook mijn hart ligt. Zo heb ik mijn hobby met Mortsel gecombineerd en Mortsel TV opgericht (nu Yadi Media). Dit is een internet TV dat intussen ook al een uit de hand gelopen hobby geworden maar een dat ik dolgraag doe.

Een reactie achterlaten