Groepsfoto ©Groen Mortsel

MORTSEL – Op maandag 24 mei 2021 hebben een groep Mortselse groen-leden en sympathisanten zwerfafval opgeruimd in Mortsel.

Dat gebeurde in het kader van een campagne over heel Vlaanderen, onder de noemer #DeGroteOpkuis. Groen wil zo de invoering van statiegeld in Vlaanderen opnieuw op de politieke agenda brengen.

40% minder zwerfvuil

Uit onderzoek door OVAM blijkt dat statiegeld op blikjes en plastic flessen effectief meer vuiligheid voorkomt. ‘Eenmalige drankverpakkingen maken tot 40 procent van het zwerfvuilvolume uit. Voeren we statiegeld in? Dan zeggen de studies ons dat het volume zwerfvuil zou dalen met 40 procent. Zo goed als ál die verpakkingen, dus. En: zo zouden we in Vlaanderen tussen de 20 tot 40 miljoen euro aan opruimkosten besparen,’ licht Groen-gemeenteraadslid Michiel Hubeau toe.

Daarnaast wijst het gemeenteraadslid nog op een pluspunt in statiegeld. ‘Een ander voordeel is dat statiegeld op wegwerpverpakkingen milieuvriendelijkere blikjes en –flessen in de hand werkt. Je krijgt afvalstromen die zuiverder zijn waardoor blikjes en flesjes volledig gemaakt zouden kunnen worden uit recyclagemateriaal.’

Zwerfvuil in Mortsel 

“Tijdens de opruimactie viel het op dat ongeveer de helft van het verzamelde zwerfafval in de PMD zak mocht, waarvan het merendeel flesjes en blikjes” ondervond gemeenteraadslid Walter Duré. “Dit zou bijna allemaal kunnen vermeden worden met de invoering van statiegeld. Gelukkig zijn er in Mortsel veel buurtboeners die een geweldige job doen om vrijwillig de Mortselse straten proper te houden, samen met de gemeentearbeiders. Zij zouden sterk geholpen zijn door statiegeld.” De Stad Mortsel beseft dit ook en sloot zich enkele jaren geleden, net als nu al 200 andere Vlaamse gemeente, aan bij de statiegeldalliantie.

In heel Vlaanderen

Deze lokale actie kadert in een breder initiatief van Groen op nationaal niveau. De bedoeling is om twee weken lang de baan op te gaan met lokale groepen en de Vlaamse wegen en natuur op te kuisen. Op die manier gaat het initiatief hand in hand met de Mei Plasticvrij-campagne.

Persbericht: Groen Mortsel

Foto: ©Groen Mortsel

Door Studio S

Ik ben Dirk Ik ben 58jaar ik ben afgestudeerd als barman/garçon, de helft man mijn leven heb ik met mijn ouders een cafe hier in Mortsel gehad. Mijn grote droom was om een buschauffeur te worden, en ik heb deze droom kunnen verwezenlijken. Van kinds af aan was ik gepassioneerd door fotografie, zo heb ik op latere leeftijd hier een cursus voor gevolgd en ben een hobbyfotograaf geworden. Mijn passie was echter meer met bewegende beelden werken. Het begon met bewegende foto’s en is later overgegaan naar video. Ik woon al 46 jaar lang in Mortsel waar ook mijn hart ligt. Zo heb ik mijn hobby met Mortsel gecombineerd en Mortsel TV opgericht (nu Yadi Media). Dit is een internet TV dat intussen ook al een uit de hand gelopen hobby geworden maar een dat ik dolgraag doe.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.