Landschapspark Frijthout is een aaneenrijging van verschillende biotopen - Copyright: Stichting Kempens Landschap

HOVE – Op 27 november organiseren het lokaal bestuur Hove en Stichting Kempens Landschap een plantdag in landschapspark Frijthout.

Inwoners van Hove kunnen die dag een boom planten en zo mee vorm geven aan het landschapspark. De plantdag is meteen een ook een dubbel verjaardagsfeest: Stichting Kempens Landschap blaast dit jaar 25 kaarsjes uit, de gemeente Hove maar liefst 750.

Landschapspark Frijthout is een 22 hectare groene long in het noordoosten van Hove, op de grens met Boechout en Mortsel. Het gebied was vroeger in handen van verschillende private eigenaars.  Jaar na jaar kochten de betrokken lokale besturen en Stichting Kempens Landschap percelen op om zo samen het landschapspark te ontwikkelen. Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap licht toe: “Landschapspark Frijthout is een mooi voorbeeld van wat je kan verwezenlijken over gemeentegrenzen heen als een landschapsorganisatie zoals Stichting Kempens Landschap met verschillende lokale besturen de handen in elkaar slaat. We creëerden inmiddels verschillende biotopen en zorgden met de verlegging van de Koude Beek voor een betere waterbuffering. De boomplantactie is dan ook een volgende stap in de verdere ontwikkeling van het park.”

 

Het toekomstige bos komt op het perceel naast de speelzone te liggen. Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap:  We planten maar liefst 3800 bomen aan. Het is een mengeling van wintereiken, zomerlindes, boswilgen, haagbeuken en ratelpopulieren. Het gaat nu nog om jonge takjes. Na enkele jaren bekijken we welke van die jonge bomen het meest beloftevol zijn; die geven we alle kansen om zich verder te ontwikkelen tot een bos.”

Bouwen aan de toekomst

Voor Frijthout in privéhanden was, was het een gebied waar iedereen vrij hout kon komen sprokkelen. Door er een landschapspark van te maken is dit stukje groen weer voor iedereen toegankelijk. Niet om hout te sprokkelen, maar wel om te genieten en te beleven. Burgemeester Bart Van Couwenberghe: De ontwikkeling van het park is nog niet helemaal afgerond. De plantactie is voor ons als gemeente dan ook een sterk signaal. Dit jaar bestaan we namelijk 750 jaar en kunnen we terugkijken op een rijk verleden. Tegelijkertijd blijven we met dit park aan onze toekomst bouwen. En dat willen we samen doen met onze inwoners. Ik roep dan ook al onze inwoners op om op zondag 27 november mee de handen uit de mouwen te steken.”

 

De plantactie vindt plaats op 27 november vanaf 10 uur op het perceel naast de speelzone. Wie wil deelnemen kan zich inschrijven via www.hove.be/inschrijving-plantactie.  De inschrijvingen lopen tot 20 november.

Persbericht: Stichting Kempens Landschap
Foto copyright: Stichting Kempens Landschap

Door Studio S

Ik ben Dirk Ik ben 58jaar ik ben afgestudeerd als barman/garçon, de helft man mijn leven heb ik met mijn ouders een cafe hier in Mortsel gehad. Mijn grote droom was om een buschauffeur te worden, en ik heb deze droom kunnen verwezenlijken. Van kinds af aan was ik gepassioneerd door fotografie, zo heb ik op latere leeftijd hier een cursus voor gevolgd en ben een hobbyfotograaf geworden. Mijn passie was echter meer met bewegende beelden werken. Het begon met bewegende foto’s en is later overgegaan naar video. Ik woon al 46 jaar lang in Mortsel waar ook mijn hart ligt. Zo heb ik mijn hobby met Mortsel gecombineerd en Mortsel TV opgericht (nu Yadi Media). Dit is een internet TV dat intussen ook al een uit de hand gelopen hobby geworden maar een dat ik dolgraag doe.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.