MORTSEL – Niet schrikken. Meer en meer 18-jarigen hebben schulden. Dat is een lastige start van je zelfstandig leven.

Meer en meer jonge cliënten komen bij de OCMW’s aankloppen voor schuldbemiddeling. Er is nood aan preventieve actie. En die actie is er in de vorm van een fysiek inleefhuis, een project van het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed onthaal (GBO) van de Eerstelijnszone ZORA. De mutualiteiten, BudgetInZicht en het Jongerenadviescentrum CAW Antwerpen steken hiervoor samen met OCMW Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel de handen uit de mouwen.

 

Een inleefhuis is een nagebouwd huis. Bezoekers worden van kamer tot kamer rondgeleid. Ze krijgen info over goed omgaan met je budget. In de keuken zal het o.m. gaan over budgetvriendelijk winkelen en de voedingsdriehoek. In de bureaukamer gaat het over administratie in de brede zin van het woord. In de slaapkamer over nieuwe en tweedehandskledij, enz.

 

Het inleefhuis richt zich op leerlingen van de 3de graad secundair onderwijs, cliënten en nieuwkomers die begeleid worden door de deelnemende OCMW’s. Vrijwilligers begeleiden jongeren doorheen een huis met het maken van financiële keuzes. Ze willen inzicht geven in de financiële verantwoordelijkheden. Het gaat over gezonde keuzes maken, verplichtingen, problemen en oplossingen. Er wordt gekeken naar wat het kost om alleen te wonen en hoe er kan bespaard worden. Er wordt dus een realitycheck georganiseerd.

 

Bevoegde schepen Gitta Vanpeborgh is alvast enthousiast: “Bijzonder blij dat dit samenwerkingsinitiatief met veel enthousiasme wordt verder gezet. Want die eerste ‘grote stap alleen’ is toch makkelijker te zetten en zorgt voor minder verrassingen dankzij extra informatie en ondersteuning.”

 

Het inleefhuis vindt plaats tussen 7 en 30 maart 2022 in het JOC in Mortsel, Lusthovenlaan 10.

 

Het project draait dankzij een grote poule enthousiaste vrijwilligers. Een deel van hen draaide al in eerdere edities van het inleefhuis in Edegem mee. Dit beviel hen zodanig goed, dat ze opnieuw van de partij zijn. Iets wat de werkgroep achter dit mooie project uiteraard toejuicht.

Persbericht: Lokaal bestuur Mortsel

Door Studio S

Ik ben Dirk Ik ben 58jaar ik ben afgestudeerd als barman/garçon, de helft man mijn leven heb ik met mijn ouders een cafe hier in Mortsel gehad. Mijn grote droom was om een buschauffeur te worden, en ik heb deze droom kunnen verwezenlijken. Van kinds af aan was ik gepassioneerd door fotografie, zo heb ik op latere leeftijd hier een cursus voor gevolgd en ben een hobbyfotograaf geworden. Mijn passie was echter meer met bewegende beelden werken. Het begon met bewegende foto’s en is later overgegaan naar video. Ik woon al 46 jaar lang in Mortsel waar ook mijn hart ligt. Zo heb ik mijn hobby met Mortsel gecombineerd en Mortsel TV opgericht (nu Yadi Media). Dit is een internet TV dat intussen ook al een uit de hand gelopen hobby geworden maar een dat ik dolgraag doe.

Een reactie achterlaten