Foto: copyright Provincie Antwerpen

ANTWERPEN/LIER – Van 7 tot en met 25 november kruipen leerlingen van het 5de en 6de leerjaar in Lier in de huid van een Europees minister of parlementslid.

In de EUropa Xpert – sessies maken zij op een interactieve manier kennis met de Europese Unie. Deze sessies vinden plaats in het Provinciaal Instituut voor Milieu Educatie (PIME). Het centrale thema is duurzaamheid. De deelnemende scholen komen uit Nijlen, Wijnegem, Mortsel, Edegem, Broechem, Zandvliet, Massenhoven, Kessel, Berlaar en Lier.

 

EUropa Xpert vormt jonge Europadeskundigen

Advertisements

In amper twee uur tijd kunnen de leerlingen zich ontpoppen tot experten in de Europese geschiedenis en wetgeving. Na deze stoomcursus kruipen ze in de rol van milieuminister om hun land te vertegenwoordigen in een Europese ministerraad en een beslissing te nemen over plastic afval binnen de EU. Daarna maken ze als EU-parlementslid nog mee een Europese begroting op en wordt hun kennis eens getest in de Europaquiz.

“Kinderen horen vaak over de Europese Unie praten, maar wat is dat precies? Via rollenspelen leren ze in de EUropa Xpert-sessies de werking en het belang van de EU beter kennen,” vertelt gedeputeerde voor Europese Samenwerking Kathleen Helsen. “De leerlingen doen daarbij niet alleen kennis op maar ook belangrijke vaardigheden: met respect naar elkaar luisteren, een eigen mening leren verwoorden en samen op zoek gaan naar een compromis.”

Duurzaamheid in het PIME

Het thema duurzaamheid past perfect bij de locatie, het Provinciaal Instituut voor Milieu Educatie. Naast de Europa Xpert-sessie nemen de leerlingen in het PIME ook deel aan de programma’s ‘Wees Waterwijs’ of ‘Slim met Energie’, waarin duurzaam omgaan met water en energie centraal staan”, verduidelijkt gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor het PIME.

 

In ‘Wees Waterwijs’ zoekt professor O dringend hulp om duurzaam met water om te gaan. De kinderen bestuderen samen verschillende facetten van de waterproblematiek: droogte, wateroverlast, watervervuiling, consumptie en de waterverdeling in de wereld. Bij ‘Slim met Energie’ verzamelen ze energie-eenheden en onderzoeken ze duurzame energiesystemen zoals een zonneboiler.

PRAKTISCHE INFO

Deelnemende scholen:

 • 07/11: De Zevensprong, Nijlen
 • 07/11 & 08/11: GLS de Notelaar, Wijnegem
 • 10/11 : Jenaplanschool Lieven, Mortsel
 • 14/11: Basisschool Pullaar, Lier
 • 15/11: GBS ’t Kroontje, Massenhoven
 • 15/11: VBS Berlaar Heilig Hart van Maria, Berlaar
 • 17/11: OLVE (basisschool), Edegem
 • 18/11: VBS De Springplank, Broechem
 • 18/11 & 22/11: St.-Gummaruscollege, Lier
 • 21/11: VBS De Ceder, Kessel
 • 24/11: Vrije Basisschool Berlaar, Berlaar
 • 25/11: SB De Brem, Zandvliet

Waar:
PIME, Mechelsesteenweg 365, 2500 Lier

Over Europa Direct

Europa Direct provincie Antwerpen is een informatiecentrum over de EU, opgericht door de provincie Antwerpen in samenwerking met de Europese Commissie en FOD Buitenlandse Zaken. Een belangrijke pijler van deze dienst is het aanbod voor scholen met workshops, vormingen en lesmaterialen. In de EU zijn er 400 Europa Direct informatiecentra. Ze beantwoorden vragen en organiseren acties om het Europese bewustzijn aan te wakkeren en burgers te betrekken bij de toekomst van de EU.

 

Over EUropa Xpert in het PIME
https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dese/dienst-europa/europa-in-de-klas/europa-xpert/PIME.html

Persbericht: Provincie Antwerpen
Foto: copyright Provincie Antwerpen