Foto: De leerlingen waren zelf model voor hun creaties

Vandaag kon na een onderbreking van twee jaar de modeshow van avAnt Provinciaal Onderwijs eindelijk weer doorgaan.

Ook op vrijdag 3 juni kun je de collecties van de leerling-ontwerpers nog bewonderen op een wervelende modeshow in zaal De Volkslust in Merksem.

80 leerlingen van 8 klassen uit de richting Mode op avAnt Provinciaal Onderwijs toonden donderdagavond hun collecties aan het grote publiek en dat ging gepaard met een gezonde portie zenuwen. Het is immers twee jaar geleden dat er nog een modeshow kon doorgaan. Voor sommigen is het de allereerste keer dat ze een show ‘in het echt’ konden meemaken.

Advertisements

 

Dit jaar stond de modeshow ‘a Sparkle of Nature’ in het teken van de natuur. De leerlingen gingen met dit thema aan de slag om een prikkelende collectie uit te werken. Ze ontwierpen maar liefst 151 unieke stukken die ze ook zelf aan het publiek mochten tonen als model. Die ervaring deed hen duidelijk deugd. “Ik zit in het zevende jaar Modespecialisatie en Trendstudie en vind het heel leuk dat ik de kans krijg om tijdens mijn studies deel te nemen aan een echte modeshow. Nu weet ik ook ineens wat daar allemaal bij komt kijken, een heel leuke ervaring is het. Ik kan me volledig vinden in het thema want het klimaat is een hot topic, en terecht!“, aldus Jetse Kauwenberghs (18).

Natuur als inspiratie

Het thema ‘Natuur’ werd in alle klassen op een verschillende manier geïnterpreteerd. De leerlingen van het tweede jaar gingen aan de slag met de lijnen en vormen van microscopische beelden van bloemen en planten. Dat resulteerde onder andere in een creatief schouderstukje. Ook het vierde jaar ging voluit voor organische vormen en haalde inspiratie uit de vorm van een honingraat of een waterdruppel.

Wie over de natuur nadenkt, kan vandaag niet de ogen sluiten voor enkele zwaardere thema’s. De leerlingen van het derde jaar stonden stil bij het fenomeen ‘plastic soup’ en vertrokken van materiaal dat als afval aanspoelde aan onze kusten. Visnetten maar ook petflessen en bliklipjes werden omgetoverd tot een prachtige jurk.

Ook het zesde jaar trok voluit de duurzaamheidskaart. Onder het moto ‘Save the planet, recycle close’ kozen ze enkele stukken uit de kringloopwinkel. Deze stukken combineerden ze tot een totaal nieuw silhouet. Ook de modewereld begrijpt steeds beter dat de tijden van wegwerpmode achter ons liggen. De nieuwe generatie ontwerpers van avAnt is alvast klaar voor de toekomst.

Een schot in de roos!

Nathalie Symoens, leerkracht mode aan avAnt, coördineert de modeshow al acht jaar. De afgelopen twee jaar moest de school door corona noodgedwongen kiezen voor een digitale oplossing. Op de vernieuwde campus Rivierenhof werd een film gemaakt om de collectie bekend te maken en dat zorgde voor heel wat zichtbaarheid op de sociale media. Toch gaat er niks boven het échte werk: “Onze leerlingen zijn na twee jaar eens zo enthousiast om weer te kunnen deelnemen aan de modeshow. Ze kijken er een heel jaar naar uit en dat maakt het voor de docenten natuurlijk ook leuk werken. Ik had er alle vertrouwen in dat het een schot in de roos zou worden maar na vanavond weten we het zeker!”

Wie zelf wil komen kijken naar de modeshow kan dat nog op vrijdag 3 juni. Voor 10 euro koop je een ticket aan de kassa.

Persbericht: avAnt Onderwijs Antwerpen
Foto: Copyright Provincie Antwerpen