Foto: Google maps

MORTSEL – Acht jaar geleden ging het parochiecentrum Lepelhof in Mortsel dicht. Sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning werd eigenaar, en wil er sociale huurappartementen voorzien.

Thuishaven Ritmica participeert mee en wil er appartementen inrichten voor volwassenen met een verstandelijke beperking.
Alle verenigingen en gebruikers die toen van dit parochiecentrum gebruikmaakten, vonden alternatieve oplossingen. Maar in Mortsel-dorp bleef de vraag bestaan naar een nieuwe gemeenschapsruimte, aangezien deze samen met de sluiting van het Lepelhof was verdwenen. Een plaats in de wijk, waar ze buurtinitiatieven konden organiseren.

In eerste instantie werd bekeken of er een nieuwe gemeenschapsruimte kon voorzien worden in de nieuwbouw die De Ideale Woning zou bouwen. Om meer ruimte te geven aan de plannen van De Ideale Woning, liet lokaal bestuur Mortsel haar vraag vallen om ook een gemeenschapsruimte te voorzien. Het stadsbestuur beloofde wel om alternatieve pistes te onderzoeken om een gemeenschapsruimte in de wijk Mortsel-dorp te garanderen. Daar is nu een beslissing in gevallen.

Samenwerking met Kaleidoscoop
Kunstencentrum Kaleidoscoop is een gevestigde waarde in Mortsel-dorp. Door deze gevestigde waarde waait nu een nieuwe wind. Het kunstencentrum vond immers onlangs met Jelte en Sébastien nieuwe eigenaars, die de ambitie hebben om Kaleidoscoop nog meer open te stellen voor creatieve ideeën, socio-culturele initiatieven en activeiten. Bovendien willen zij het kunstencentrum graag nog beter verankeren in de buurt door hun lokalen ter beschikking te stellen van de buurtbewoners en andere actoren uit de buurt. Een samenwerking met lokaal bestuur Mortsel om een gemeenschapsruimte te creëren, is dus niet meer dan logisch.

“Kaleidoscoop beschikt niet alleen over een polyvalente ruimte met toog die de buurt vele mogelijkheden biedt, maar ook over ateliers die als vergaderruimte of repetitieruimte kunnen dienen. Het is al jaren een gekende, bruisende plek in Mortsel, waar mensen elkaar ontmoeten in een ontspannen vrijetijdssfeer. Een ideale plek voor de buurt dus want alle voorwaarden voor een gemeenschapsruimte lijken meteen vervuld te zijn,” vertelt burgemeester Erik Broeckx.

 

“Kaleidoscoop draait rond ontmoetingen tussen kunstenaars/artiesten en publiek, tussen professionelen en liefhebbers, tussen de verschillende kunstvormen, tussen participatie en kijken naar. Maar ook rond de ontmoeting tussen sociaal en cultureel, tussen verschillende verenigingen die elkaar kunnen kruisbestuiven. Een samenwerking met Mortsel kan ervoor zorgen dat nog meer Mortselaars de weg vinden naar Kaleidoscoop. Want wij hebben de ruimte, en die mag bespeeld en bevolkt worden,” aldus Jelte van Kaleidoscoop.

 

Lokaal bestuur Mortsel zal de vragen en noden van buurtbewoners om een gemeenschapsruimte te gebruiken behandelen, en samen met Kaleidoscoop bekijken hoe die noden kunnen ingevuld worden in het bestaande aanbod en binnen de programmatie van de Kaleidoscoop.

Nu er een samenwerking is tussen lokaal bestuur Mortsel en Kaleidoscoop, kunnen de details verder verfijnd worden. Binnenkort horen de buurtbewoners er dus meer van!

Persbericht: Lokaal bestuur Morstel

Door Studio S

Ik ben Dirk Ik ben 58jaar ik ben afgestudeerd als barman/garçon, de helft man mijn leven heb ik met mijn ouders een cafe hier in Mortsel gehad. Mijn grote droom was om een buschauffeur te worden, en ik heb deze droom kunnen verwezenlijken. Van kinds af aan was ik gepassioneerd door fotografie, zo heb ik op latere leeftijd hier een cursus voor gevolgd en ben een hobbyfotograaf geworden. Mijn passie was echter meer met bewegende beelden werken. Het begon met bewegende foto’s en is later overgegaan naar video. Ik woon al 46 jaar lang in Mortsel waar ook mijn hart ligt. Zo heb ik mijn hobby met Mortsel gecombineerd en Mortsel TV opgericht (nu Yadi Media). Dit is een internet TV dat intussen ook al een uit de hand gelopen hobby geworden maar een dat ik dolgraag doe.

Een reactie achterlaten