Foto:

Gaat je zoon of dochter volgend schooljaar naar het eerste jaar secundair onderwijs in Antwerpen of in een ruime regio eromheen?

Dan moet je hem of haar eerst aanmelden. Tijdens de aanmeldperiode geef je aan in welke scholen je je kind graag wil inschrijven en of je kind eventueel voorrang heeft als broer of zus, of als kind van een personeelslid van de school. 

Voor de inschrijvingen voor het gewoon secundair onderwijs voor volgend schooljaar (2022-2023) werken scholen in en rond Antwerpen samen in een voorafgaande centrale aanmeldprocedure. Het gaat om: alle scholen in Antwerpen, Boechout, Borsbeek, Edegem, Mortsel en Wijnegem, en een aantal individuele scholen in Kalmthout, Lier, Kapellen en  Stabroek.

Waarom samenwerken?

Dit brede samenwerkingsverband moet zorgen voor meer duidelijkheid voor ouders. Ze kunnen hun kind voortaan voor alle scholen in deze regio op één website aanmelden, waar dat vorig schooljaar nog via verschillende websites verliep. Deze samenwerking moet ook dubbele aanmeldingen en inschrijvingen vermijden. Als er verschillende aanmeldsystemen naast elkaar bestaan, kan een kind immers in elk van die verschillende systemen een plaats vasthouden terwijl andere kinderen nodeloos lang moeten wachten op duidelijkheid.

Aanmelden gebeurt via ‘Meld je aan’

Dit is een online aanmeldsysteem dat de vrije plaatsen in het secundair maar ook in het (buitengewoon) kleuter- en lager onderwijs en het buitengewoon secundair onderwijs van alle netten op een eerlijke en transparante manier verdeelt. Alle ouders krijgen dezelfde kans om hun kind in te schrijven in de school van hun keuze.  Hierdoor hoeven ouders niet te gaan aanschuiven aan de schoolpoort. Het systeem houdt rekening met de voorkeur van de ouders. Ze kunnen verschillende scholen opgeven. Een kind krijgt nooit een school toegewezen waarvoor niet is gekozen.

Schepen Livia Moreau, bevoegd voor onderwijs, is alvast enthousiast: “Ik vind het belangrijk dat er zoveel mogelijk keuzevrijheid is, en dat onze kinderen (en ouders) tijdig weten in welke school ze kunnen starten, en hier naartoe kunnen leven.”

Timing

Alle ouders die hun kind wensen in te schrijven voor het eerste jaar A en/of B van het secundair onderwijs voor volgend schooljaar (2022-23) kunnen hun kind aanmelden tussen 8 maart (09.30 uur) en 29 maart 2022 (17.00 uur) op de website meldjeaan.antwerpen.be.  Op 21 april volgt het resultaat van de aanmelding. Van 23 april  tot 20 mei 2022 kan er vervolgens in de toegewezen school worden ingeschreven.

Communicatie naar de ouders

Alle ouders die hun kind moeten aanmelden en wonen in Antwerpen, Borsbeek, Boechout, Edegem, Mortsel of Wijnegem, ontvingen een informatiepakket. Het pakket bestaat uit een brochure met scholenlijst en een bladwijzer. Hierin vinden ze de info over het aanmelden en het inschrijven, het verdelen van de plaatsen en de exacte aanmelddata.

Alle scholen en hun contactgegevens staan opgelijst zodat ouders zich kunnen informeren vooraleer ze hun kind gaan aanmelden. De huidige coronamaatregelen  zorgen ervoor dat fysieke schoolbezoeken en infomomenten niet kunnen doorgaan. De meeste scholen voorzien daarvoor digitale alternatieven.  Recente info hierover vinden ouders op de websites van de scholen en op de scholenzoeker op meldjeaan.antwerpen.be (bij: ‘Info over scholen’).

Als ouders meer willen weten over de verdeling van de vrije plaatsen kunnen ze een online infosessie volgen. De data staan eveneens op meldjeaan.antwerpen.be

Persbericht: Lokaal bestuur Mortsel

Door Studio S

Ik ben Dirk Ik ben 58jaar ik ben afgestudeerd als barman/garçon, de helft man mijn leven heb ik met mijn ouders een cafe hier in Mortsel gehad. Mijn grote droom was om een buschauffeur te worden, en ik heb deze droom kunnen verwezenlijken. Van kinds af aan was ik gepassioneerd door fotografie, zo heb ik op latere leeftijd hier een cursus voor gevolgd en ben een hobbyfotograaf geworden. Mijn passie was echter meer met bewegende beelden werken. Het begon met bewegende foto’s en is later overgegaan naar video. Ik woon al 46 jaar lang in Mortsel waar ook mijn hart ligt. Zo heb ik mijn hobby met Mortsel gecombineerd en Mortsel TV opgericht (nu Yadi Media). Dit is een internet TV dat intussen ook al een uit de hand gelopen hobby geworden maar een dat ik dolgraag doe.

Een reactie achterlaten