Video

Foto: organisators

De organisators Marina Nosenko, Tatiana Shlapak , Jimi Claeys en Svetlana Nikolayonok. Normaal gezien zou de expo vrijdag 6 mei al openen. Maar door een zieke Tatiana werd het een week uitgesteld. Bekijk Tatiana Shlapak haar werken via Instagram @shlapachokcom.  

EDEGEM – Oekraïense fotografe Shlapachok houdt kunstexpo ten voordele van haar thuisland

De Oekraïense Tatiana Shlapak is een getalenteerde fotografe en stelt vanaf zaterdag 14 mei haar werken tentoon in het Edegemse kunstencentrum Huis Hellemans. Onder het alter ego ‘Shlapachok’ richt ze met haar artistiek werk richt zich op de vraagstukken van identiteit, seksualiteit en vrijheid. Ze werkte vaak met bekende muzikanten, maar mocht ook de huidige Oekraïense president Volodymyr Zelensky en de vorige president Petro Porosjenko fotograferen.

Tatiana moest Dnipro (Dnjepropetrovsk) een zestal weken geleden noodgedwongen verlaten toen een Russische raket naast haar huis landde. Ze nam alleen het meest waardevolle mee op de vlucht: haar 8 jaar oude dochter, twee koffers en een fototoestel. Momenteel Tatiana’s manier om met de wereld te blijven communiceren. Het thema van de tentoonstelling is “Freedom Notes. Of het nu de vrijheid is om jezelf te uiten of de vrije geest van een Oekraïense ziel. De expo bestaat uit twee delen. “Het contrast tussen de oorlog en de vrede. Het Oekraïense volk is de situatie beu en hoopt dat de oorlog snel voorbij is”, zegt ze. Shlapak laat ook twee muzikale videowerken zien waarin ze ooit als regisseur optrad.

Kunstenares op de vlucht

Shlapak volgde aan het Dnipropetrovsk College of Technology and Design een bachelor in de mode-industrie. Als tweede opleiding studeerde ze aan de Universiteit van Kiev af met een  diploma in economie. Intussen heeft ze meer dan 15 jaar ervaring met fotografie en werkt graag met naaktmodellen. Zij richt zich ook op het thema van etniciteit, met een blik op de geschiedenis van Oekraïne. Tatiana kaart complexe, maatschappelijke vraagstukken aan, vooral in haar laatste serie, waarin het thema van het militaire conflict in Oekraïne de belangrijkste verhaallijn is.

Ze vluchtte voor het geluid van luchtalarmen en de dreiging van bommen. Haar vriendinnen Marina Noseno en Svetlana Nikolayonok zorgden ervoor dat ze nu terecht kan bij een dame in Elsene. Nikolayonok verhuisde eind vorige eeuw van Zjytomyr naar Vlaanderen en weet als geen ander hoe moeilijk het is om opnieuw te beginnen in een onbekende omgeving. “Met plezier zet ik mij in om haar hier thuis te laten voelen.”

Goede doel

Er zijn Oekraïense hapjes voorzien tijdens de openingsavond en er staat een baravan waar je een glas wijn of iets fris kan drinken. Tijdens de afsluiting op zondag 29 mei (14.00-16.00 uur) worden de resultaten van de stille veiling bekendgemaakt en zal het ingezamelde geld naar Tatiana en haar dochter gaan, evenals naar de stichting voor Oekraïense vrouwen in België.

In samenwerking met Jong N-VA Edegem worden de foto’s vanaf zaterdag 14 mei om 18uur in kunstencentrum Huis Hellemans getoond. ‘Ik wil iets tastbaar doen om deze mensen in nood te helpen. Samen met enkele collega’s en vrienden trokken we met vier busjes humanitaire hulp al naar de Pools-Oekraïense grens en ben ik aanwezig op de ontmoetingsmomenten voor Oekraïense vluchtelingen in De Schrans. Met deze tentoonstelling steken we Shlapak en de Oekraïense gemeenschap een hart onder de riem in een voor hen onwezenlijke periode. Onze jongerenafdeling zet vrijwilligers in om de expo in goede banen te leiden’, zegt voorzitter van Jong N-VA Edegem Jimi Claeys.

De openingsuren zijn woensdag en vrijdag van 14-19 uur. Zaterdag en zondag 11-18 uur. Tickets kosten €5 en gaan integraal naar het goede doel. Bestellen kan via Eventbrite of aan de deur.

Persbericht: Jimi Claeys & Svetlana Nikolayonok

Door Studio S

Ik ben Dirk Ik ben 58jaar ik ben afgestudeerd als barman/garçon, de helft man mijn leven heb ik met mijn ouders een cafe hier in Mortsel gehad. Mijn grote droom was om een buschauffeur te worden, en ik heb deze droom kunnen verwezenlijken. Van kinds af aan was ik gepassioneerd door fotografie, zo heb ik op latere leeftijd hier een cursus voor gevolgd en ben een hobbyfotograaf geworden. Mijn passie was echter meer met bewegende beelden werken. Het begon met bewegende foto’s en is later overgegaan naar video. Ik woon al 46 jaar lang in Mortsel waar ook mijn hart ligt. Zo heb ik mijn hobby met Mortsel gecombineerd en Mortsel TV opgericht (nu Yadi Media). Dit is een internet TV dat intussen ook al een uit de hand gelopen hobby geworden maar een dat ik dolgraag doe.

Een reactie achterlaten