Foto:

De jaarlijkse Antoniusviering in Edegem met de enige processie in de zuidrand

 

EDEGEM – Zondag 22 januari 2023 nodigen we jullie uit voor de viering van de Heilige Antonius-Abt in Edegem.

Om 09.00u begint de plechtige eucharistieviering in de Sint-Antoniuskerk voorgegaan door Pastoor Tom Schellekens en opgeluisterd door het Basilicakoor. Rond 9.45 u volgt de processie door het centrum van de gemeente waarbij de leden van de Sint-Sebastiaansgilde het beeld van Sint-Antonius en symbolisch ook zijn varken meedragen. Voor het religieuze gedeelte volgen de misdienaars en de pastoor met het Heilig Sacrament.

Vertrek aan de kerk, langs de Strijdersstraat en de Hovestraat tot aan de Basiliek waar even halt wordt gehouden. We gaan terug langs Hovestraat, Doelveldstraat, Strijdersstraat tot aan de kerk.

 

De Jeugdmuziekkapel KSA Cantincrode en de Accordeonvereniging De Nachtegaal zullen de processie muzikaal begeleiden. Het Jeugdhuis ’t Varken viert met ons mee. Nieuw dit jaar is de deelname van het Genootschap Cantecroy uit Mortsel.

Kardinaal Antoine Perrenot de Granvelle woonde in het kasteel Cantecroy en heerste over de dorpen Mortsel en Edegem. Omwille van zijn naam werd St.-Antonius-Abt de patroonheilige van de dorpskerk van Edegem en de kapel van het kasteel in Mortsel.

 

Zoals de jongste jaren zamelen we weer toiletartikelen en niet-bederfbare voeding in ten voordele van de voedselbank Gastvrij Edegem. Aan de kerk staat een tent waar tussen

09.00 u en 12.00 u giften kunnen gebracht worden. Ook onderweg lopen de vormelingen mee met bolderkarren en kruiwagens om goederen in te zamelen.

Het schenken van offergaven gaat terug op de eeuwenoude traditie van de armentafels waarmee we de directe noden in onze lokale gemeenschap steunen.

 

Erfgoed Edegem en de Pastorale Eenheid H. Maria Magdalena hopen op jullie talrijke aanwezigheid in de kerk en tijdens de processie. Je wordt uitgenodigd om mee te stappen of een bezoek te brengen langs het parcours.

 

Tegen dan hopen we ook het goede nieuws te kunnen brengen dat alle Antoniusvieringen in Vlaanderen erkend worden als Immaterieel Cultureel Erfgoed. Erfgoed Edegem heeft de voorbije jaren intensief meegewerkt aan het schrijven van het aanvraagdossier.

Persbericht: © Dirk Meeussen – coördinator Antoniusviering

Door Studio S

Ik ben Dirk Ik ben 58jaar ik ben afgestudeerd als barman/garçon, de helft man mijn leven heb ik met mijn ouders een cafe hier in Mortsel gehad. Mijn grote droom was om een buschauffeur te worden, en ik heb deze droom kunnen verwezenlijken. Van kinds af aan was ik gepassioneerd door fotografie, zo heb ik op latere leeftijd hier een cursus voor gevolgd en ben een hobbyfotograaf geworden. Mijn passie was echter meer met bewegende beelden werken. Het begon met bewegende foto’s en is later overgegaan naar video. Ik woon al 46 jaar lang in Mortsel waar ook mijn hart ligt. Zo heb ik mijn hobby met Mortsel gecombineerd en Mortsel TV opgericht (nu Yadi Media). Dit is een internet TV dat intussen ook al een uit de hand gelopen hobby geworden maar een dat ik dolgraag doe.

Een reactie achterlaten