Oppositieraadslid Michiel Hubeau van Groen en schepen Steve D’Hulster van Vooruit in gesprek over het toekomstige beleid waarin minder zal gemaaid worden.

Oppositieraadslid Michiel Hubeau van Groen en schepen Steve D’Hulster van Vooruit in gesprek over het toekomstige beleid waarin minder zal gemaaid worden.

Mortsel maait minder komende jaren

MORTSEL – De helft van de Mortselse grasperken wordt in de toekomst extensief gemaaid.

Dat betekent minder maaibeurten en dus meer biodiversiteit. Dat is een van de engagementen die Mortsel aangaat door het Bye Bye Grass Charter te tekenen. Naast de keuze voor meer biodiversiteit werd daarmee in de Mortselse gemeenteraad ook aangetoond dat meerderheid en oppositie niet altijd ruzie hoeven te maken, maar ook positief kunnen samenwerken. Een voorstel van raadslid Michiel Hubeau (Groen) werd door schepen Steve D’Hulster (Vooruit) verder uitgewerkt en door de voltallige gemeenteraad goedgekeurd.​

 

Toen de Mortselse gemeenteraad twee jaar geleden het contract voor groenonderhoud besprak merkte Michiel Hubeau (Groen, oppositie) op dat in Mortsel heel wat grasperken intensief gemaaid werden en stelde hij voor dat Mortsel het bye bye grass-charter zou ondertekenen. Schepen voor openbaar groen Steve D’Hulster (Vooruit, meerderheid) ) ging graag in op het voorstel en gaf opdracht aan zijn diensten om een plan uit te werken.

Met resultaat. Want de gemeenteraad van februari 2022 keurde uiteindelijk de ondertekening van het charter goed. Het betekent concreet dat er voor elk stukje groen van het openbaar domein onderhoudsfiches zijn opgesteld die bepalen hoe vaak ze gemaaid worden. Zones waar het grasveld veel gebruikt wordt zullen nog intensief gemaaid worden, maar op de andere plaatsen zal gekozen voor een veel minder intensief maaibeleid. Op deze manier is meer ruimte voor bloemen en dieren en stijgt de biodiversiteit. Andere voordelen zijn dat dit type van groen minder onderhevig is aan droogte en op vele momenten van het jaar meer kleur aan de omgeving geeft dan een intensief gemaaid grasveld.

Schepen Steve D’Hulster : “Meer en meer mensen gaven zelf aan dat er gerust wat minder gemaaid mocht worden, zodat ze meer konden genieten van de bloemenpracht. Met dit plan willen alleszins de oppervlakte van intensief gemaaide stukken groen reduceren van 66 % op dit moment naar minder dan 50 % binnen twee jaar. De Mortselaar zal het verschil zeker zien. We gaan de komende jaren de plannen verder verfijnen en onze groendienst verder opleiden om dit op de best mogelijke manieren te beheren om zo tot een maximaal resultaat te komen.”

Oppositieraadslid Michiel Hubeau reageert opgetogen: “Ik ben heel blij met deze stap in het Mortselse maaibeleid.  Er is nood aan meer natuur en door minder te maaien breng je toch weer wat meer de natuur in de stad. Uiteindelijk zullen er voordelen zijn voor het klimaat, de waterinfiltratie, luchtkwaliteit, biodiversiteit en het uitzicht van de omgeving. Uiteindelijk moet het ook leiden tot een besparing op vlak van onderhoudskosten”

Opvallend is dat Steve D’Hulster (Vooruit) tot het stadsbestuur hoort en Michiel Hubeau (Groen) gemeenteraadslid in de oppositie is. “We bewijzen dat luisteren naar mekaar en samenwerken over de grenzen van meerderheid en oppositie perfect mogelijk is. We willen namelijk allebei het beste voor de Mortselaar”, besluiten ze samen.

Persbericht: Groet Mortsel
Foto: copyright Groen Mortsel

Door Studio S

Ik ben Dirk Ik ben 58jaar ik ben afgestudeerd als barman/garçon, de helft man mijn leven heb ik met mijn ouders een cafe hier in Mortsel gehad. Mijn grote droom was om een buschauffeur te worden, en ik heb deze droom kunnen verwezenlijken. Van kinds af aan was ik gepassioneerd door fotografie, zo heb ik op latere leeftijd hier een cursus voor gevolgd en ben een hobbyfotograaf geworden. Mijn passie was echter meer met bewegende beelden werken. Het begon met bewegende foto’s en is later overgegaan naar video. Ik woon al 46 jaar lang in Mortsel waar ook mijn hart ligt. Zo heb ik mijn hobby met Mortsel gecombineerd en Mortsel TV opgericht (nu Yadi Media). Dit is een internet TV dat intussen ook al een uit de hand gelopen hobby geworden maar een dat ik dolgraag doe.

Een reactie achterlaten