Foto: copyright provincie Antwerpen

Van 9 tot 28 mei leert Bonheiden de EU kennen


Pop up Europa dompelt de Bonheidenaars drie weken lang onder in een Europees bad. Op die manier brengen provincie Antwerpen en de gemeente Bonheiden Europa dichter bij de burger. Er is een uitgebreid activiteitenprogramma met culturele, culinaire en sportieve activiteiten in Europees thema. Het programma start met een feestelijke opening op 9 mei, de Dag van Europa. Pop up Europa Bonheiden sluit af op 28 mei met de overhandiging van een heuse Europafiets aan een gelukkige winnaar op de Vlaamse kermis.

Feestelijke opening

Pop up Europa Bonheiden begint meteen feestelijk op Europadag, 9 mei. Europakenner professor Hendrik Vos geeft een die dag lezing, studenten van de bakkersopleiding aan het

PIVA zorgen voor een culinaire Europese verrassing en de Krekels geven een demonstratie vaandelzwaaien. Daarnaast wapperen aan het Jacques Morrensplein de vlaggen van alle Europese lidstaten én is er een kunstwerk van 12m² te bewonderen van graffitikunstenaar Cesco.

De EU lokaal maken
“De Europese Unie is voor veel mensen een abstract gegeven, ook al wordt er in het nieuws elke dag over gesproken,” stelt gedeputeerde voor Europese samenwerking Kathleen Helsen. “Met Pop up Europa maken we een lokale vertaalslag met een mix van activiteiten voor jong en oud: van lezingen tot films en wedstrijden met leuke prijzen. Daaruit blijkt dat Europa helemaal geen ver-van-mijn-bed-show is, maar dat de EU wel degelijk een invloed heeft op het leven van ons allemaal.

“Pop up Europa vormt naast de inhoudelijke focus een mooie opportuniteit om na de afgelopen C-periode de gemeentelijke missie opnieuw in de kijker te zetten. Samen met de inwoners en de lokale verenigingen een gemeenschappelijk project uitwerken, werkt immers verbindend en benadrukt ons streven naar een hartelijke leefomgeving,” voegt burgemeester Lode Van Looy daar aan toe.

 

In de bibliotheek vind je een interactieve tentoonstelling over de invloed van de EU op ons leven. Bonheidenaar Luc Van den Brande, die voorzitter is geweest van het Europees Comité van de Regio’s en speciaal adviseur van Commissievoorzitter Juncker, gaat tijdens een lezing op 24 mei dieper in op de invloed van de EU op ons dagelijks leven. Tijdens workshops over elektrisch rijden en groendaken leren inwoners hoe ze zelf een bijdrage kunnen leveren aan de klimaatdoelstellingen van de Green Deal. En op 17 mei staat er zelfs een bezoek aan het Europees parlement op het programma.

“Met dit project willen we uitleggen hoe Bonheiden – Rijmenam gelinkt is aan Europa, hoe het leven van onze inwoners verbonden is met dat van de inwoners uit andere Europese landen, welke beleidskeuzes we vanuit onze eigenheid maken in functie van Europese doelstellingen. Verschillende lokale partners reageerden enthousiast om mee te werken aan dit programma. We verwelkomen onze inwoners om deel te nemen en in gesprek te gaan, om te ontdekken wat Europa in het dagelijkse leven betekent voor hen.” licht schepen van  Cultuur Mieke Van den Brande toe.

  

Europees culinair, cultureel en sportief plezier

Voor de allerkleinsten vertelt een sprookjesvertelster op 11 mei het verhaal van Europa op kindermaat. Smulpapen kunnen hun hart ophalen in een kookworkshop Europese dips of bij een causerie met Europese wijnen. Sportievelingen kunnen zich uitleven met de Strava Challenge “2820 rond Europa”, waarbij de sportdienst de inwoners uitdaagt de komende weken maar liefst 26.211 km te fietsen, te lopen of te wandelen. Tijdens de jaarlijkse lentemarkt op 14 mei zijn er prijzen te winnen aan het Rad van Europa. Kunstencentrum ’t Kranske toont die dag werken van lokale schilders en dichters die zich door Europa lieten inspireren. Ook in G.C. ’t Blikveld staan er verschillende voorstellingen geprogrammeerd.

 

Prijzenregen op de Vlaamse Kermis

Iedereen die tijdens Pop up Europa Bonheiden een bezoekje brengt aan de bib, het gemeentehuis of een van de activiteiten krijgt een kraslot. Alle deelnemers aan die kraslotenwedstrijd maken kans op een Europablauwe fiets. Daarnaast is er ook een etalagezoektocht bij de lokale handelaars waarmee leuke prijzen te winnen zijn. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Vlaamse kermis op 28 mei, de afsluiter van Pop up Europa Bonheiden.

Pop up Europa Bonheiden

Pop up Europa Bonheiden is een initiatief van de provincie Antwerpen in samenwerking met de gemeente Bonheiden om Europa dichter bij de burger te brengen. Het volledige programma voor Bonheiden vind je hieronder. Meer details ontdek je op www.popupeuropa.be/bonheiden.

Publieksprogramma

DAG VAN EUROPA: FEESTELIJKE START MET LEZING HENDRIK VOS

09.05.2022 – 19.30u – GC ’t Blikveld

Op 9 mei vieren we jaarlijks de Dag van Europa. Een mooie dag voor een feestelijke aftrap van Pop up Europa Bonheiden in GC ‘t Blikveld. Hendrik Vos zal een lezing geven. Nadien is het tijd voor vragen uit het publiek. Vooraf worden de deelnemers door de Krekels verwelkomd met een ontvangstshow vaandelzwaaien op het binnenplein. Na de lezing zal er voor elke deelnemer een culinair verrassingshapje worden aangeboden door het PIVA.

 

KRASLOTENWEDSTRIJD

Doorlopend – Diverse locaties

Krassen is winnen tijdens Pop up Europa Bonheiden. Bij een bezoek aan de bibliotheek, het gemeentehuis of een van de activiteiten van Pop up Europa Bonheiden krijg je een kraslot. Iedereen die deelneemt aan de kraslotenwedstrijd maakt kans op de hoofdprijs, een knalblauwe Europafiets.

EUROPA IN DE BIBLIOTHEEK

Doorlopend – Bibliotheek Bonheiden

Ontdek Europa in de bib via een interactieve tentoonstelling.

 

STRAVA CHALLENGE – 2820 ROND EUROPA

Doorlopend – Online via Strava

De sportdienst organiseert een Europese challenge in de app Strava. Gezamenlijk virtueel rond Europa lopen of fietsen is de doelstelling. Goed voor 26.211 km.

 

EUROPESE EXPO DOOR LOKALE KUNSTENAARS

Doorlopend – Foyer GC ’t Blikveld

Aanschouw de interpretatie van het thema Europa door lokale kunstenaars van de jaarcursussen van GC ’t Blikveld.

 

GRAFFITI KUNSTWERK POP UP EUROPA

Doorlopend – Jacques Morrensplein

Graffitikunstenaar Cecko spuit speciaal voor Pop up Europa een graffitiwerk van 12m² in het thema Europa.

 

ETALAGEZOEKTOCHT – MET EUROPESE GEDICHTEN VAN DICHTERS 2820

Doorlopend – Bij deelnemende handelaars

Test al wandelend je kennis over Europa in de etalages van lokale handelaars en maak kans op leuke prijzen.

MIGREREN NAAR EUROPA – IN GESPREK MET MENSEN OVER HUN ERVARINGEN

10.05.2022 – 14u – Sint-Maartensberg

We gaan in gesprek met mensen die naar Europa migreerden. Hoe zijn ze hier terecht gekomen? Wat zijn hun ervaringen in Europa en in België? Wat zijn de gelijkenissen en verschillen tussen het leven hier en het leven in hun land van herkomst? Er is de mogelijkheid om zelf ook vragen te stellen.

 

VERHAAL VAN EUROPA

11.05.2022 – 14u – ‘t Blikveld

Prinses Europa gaf haar naam aan ons werelddeel. Op een dag ontmoet de prinses een hele mooie witte stier. Hij neemt haar mee op reis. Prinses Europa gaat op zoek naar het huisje waar de ster in woont. Onderweg ontdekt ze de landen van Europa. Een professionele sprookjesvertelster brengt de Griekse mythe van ‘Europa en de stier’ op kindermaat voor 5 tot 9 jarigen. Andere leeftijdscategorieën zijn ook welkom.

 

ENSOR STRIJKKWARTET MET JAN DECLEIR: BEETHOVEN

12.05.2022 – 20.15u – ’t Blikveld

Rasverteller Jan Decleir sprokkelt in een intieme sfeer verhalen van de gebroeders Grimm, sprookjes vol fantasie, verwondering en dramatiek. Tussendoor speelt het Ensor Strijkkwartet uit de strijkkwartetten van Ludwig von Beethoven. Een avond vol fantasie, verwondering en dramatiek.

LENTEMARKT MET THEMA EUROPA

14.05.2022 – 14-19u – Bonheiden centrum

De jaarlijkse Lentemarkt in Bonheiden-centrum krijgt een Europees tintje. Naast de traditionele marktstanden en eet- en drankmogelijkheden zal op de markt een rad van Europa staan. Draaien aan het rad zorgt voor een Europees weetje én een kraslotje. Verder zal de Muziekvereniging de markt opfleuren met herkenbare Europese muziekstukken.

 

OPENDEURDAG KUNSTONDERWIJS IN EUROPESE SFEREN

14.05.2022 – 14u – Kunstencentrum ’t Kranske

De partners van het kunstonderwijs, Conservatorium Mechelen en Academie Mechelen, houden een OpenDeurDag in ’t Kranske. Europese componisten en Europese kunstenaars vormen de rode draad.

 

SAMEN EUROSONG ZINGEN

15.05.2022 – 15u – ’t Blikveld

Annick Bockland en band begeleiden de aanwezigen bij het samen zingen. Kúnnen zingen is niet noodzakelijk, graag zingen is wél een must. Het thema van deze zangsessie is Europa en Eurosong, met klassiekers uit de Eurosonggeschiedenis.

 

FILMVOORSTELLING BREXIT – THE UNCIVIL WAR

15.05.2022 – 20.15u – ’t Blikveld

In de podiumzaal van GC ’t Blikveld wordt een Britse film vertoond: ‘Brexit – the uncivil war’, geschreven door James Graham en geregisseerd door Toby Haynes. Met in de hoofdrol Benedict Cumberbatch (The power of the dog, Parade’s end…) verhaalt deze controversiële film uit 2019 de aanloop naar het referendum van 2016, gefocust op de strategen achter de Vote Leave–campagne.

BEZOEK HET EUROPEES PARLEMENT EN MINI-EUROPA

17.05.2022 – 7.45u – Vertrek aan Parking De Meent

Hoe meer Europees kan een activiteit zijn? Cultuursmakers (de nieuwe naam voor vtbKultuur) organiseert een bezoek aan de Europese instelling bij uitstek.

 

KOOKWORKSHOP EUROPESE DIPS

17.05.2022 -14u – Sint-Maartensberg

Het dienstencentrum organiseert een kookworkshop met een proefsessie. Er worden verschillende Europese dipsauzen gemaakt, de ene al wat bekender dan de andere. Griekse tzatziki, Spaanse romesco, Bulgaarse kyipolou, Franse tapenade en Roemeense Salata de Vinete staan op de menu. Deze activiteit staat open voor iedereen. Deelnemen kost €4, vooraf inschrijven is verplicht.

 

AL JE ANTWOORDEN OP JE VRAGEN OVER MIGRATIE

17.05.2022 -19.30u – Gemeentehuis Bonheiden

Had je altijd al een vraag over migratie, maar wist je niet aan wie die te stellen? Of durfde je die niet te stellen? De mondiale raad organiseert in het kader van Pop-Up Europa een infomoment waarop je je vragen kan stellen aan Flor Didden van 11.11.11 en anderen.

 

WORKSHOP: EEN GROENDAK VOORZIEN OP JOUW WONING?

18, 24 en 25.05.2022 – 19.30u – Gemeentelijke lagere school Bonheiden

Een groendak zorgt niet alleen voor extra groen en biodiversiteit in je gemeente, maar levert je ook een natuurlijke airco op in de zomer en zorgt ervoor dat je dak beter bestand is tegen de UV-straling van de zon. Geen redenen dus om nog te twijfelen om een groendak te voorzien, en voor een beperkte oppervlakte kan je zelfs gemakkelijk zelf aan de slag.

Tijdens deze workshop krijg je een antwoord op al jouw vragen maar laten we je meteen ook in praktijk zien hoe je zelf aan het werk kan en waar je op moet letten.

SARTRE & DE BEAUVOIR

19.05.2022 – 20.15u – GC ’t Blikveld

Na Socrates, Marx en Spinoza komt filosoof & theatermaker Stefaan van Brabandt met het vierde luik in zijn theaterreeks rond grote filosofen. Geen monoloog, maar een dialoog deze keer. En wel tussen het beroemdste koppel uit de geschiedenis van de filosofie. Frank Focketyn & Sien Eggers spelen Sartre & de Beauvoir, dé cultfiguren van het Franse existentialisme. Deze voorstelling maakt deel uit van het cultuurprogramma van GC ’t Blikveld en is reeds uitverkocht.

 

CAUSERIE: EEN TRIP DOOR DE EUROPESE WIJNGESCHIEDENIS

20.05.2022 – 19u – Restaurant Zellaer

De geschiedenis van de Europese wijnen op een ludieke en meenemende wijze aanhoren terwijl negen verschillende Europese wijnen met aangepaste hapjes de revue passeren. Dit hoort thuis onder het hoofdstuk genieten met een grote G.

 

INFOAVOND ELEKTRISCH RIJDEN

22.05.2022 – 20u – GC ’t Blikveld

Er wordt heel wat gezegd over elektrisch rijden en iedereen heeft er wel een mening over. Is het vervuilend, hebben we voldoende energie, geraak je op je bestemming en kan je überhaupt overal wel laden? De markt van elektrische voertuigen evolueert razendsnel en we staan vandaag veel verder dan pakweg vijf jaar geleden. Na deze infoavond kies je misschien wel voor elektrische (deel)mobiliteit.

 

LEZING ‘HET BELANG VAN EUROPA’ DOOR LUC VAN DEN BRANDE

24.05.2022 – 20u – OC Sint-Maartensberg

Wie kan beter toelichten hoe de dialoog met de Europese burgers verder kan worden versterkt dan dorpsgenoot Luc Van den Brande. Gebaseerd op zijn ervaring in verschillende Europese organen wordt toegelicht welke rol Europa in ons dagelijks leven speelt. De mogelijkheid tot vragen stellen wordt voorzien.

VLAAMSE KERMIS EN PRIJSUITREIKING KRASLOTENWEDSTRIJD

28.05.2022 – 20u – OC Sint-Maartensberg

Ook Vlaanderen is Europa en daarom geven we als afsluiter graag aandacht aan een eigen erfgoedgebruik: de Vlaamse kermis. Traditionele Vlaamse spelen in combinatie met Vlaamse spijs en drank vormen het decor van de afsluiter van Pop up Europa. Om 18 uur (net voor de huldiging van de sportlaureaten) worden de winnaars bekendgemaakt van de kraslotenwedstrijd en de etalagezoektocht. De winnaars worden ook nadien kenbaar gemaakt via www.bonheiden.be. Deze afsluiter van Pop up Europa is ook de apotheose van de 50ste (!) Sportmaand georganiseerd door de sportraad i.s.m. Sport & Jeugd.

 

Programma voor scholen

EUROPA XPERT

In de deelnemende scholen

In twee uur tijd leren leerlingen uit de derde graad van het lager onderwijs alles over het ontstaan van de Europese Unie, de werking van de Europese Ministerraad en het Europees Parlement. Na een afsluitende Europaquiz ontvangen de leerlingen de titel ‘EUropa Xpert’.

 

VERHAAL VAN EUROPA

In de deelnemende scholen

Prinses Europa gaf haar naam aan ons werelddeel. Op een dag ontmoet de prinses een hele mooie witte stier. Hij neemt haar mee op reis. Prinses Europa gaat op zoek naar het huisje waar de ster in woont. Onderweg ontdekt ze de landen van Europa. Een professioneel sprookjesvertelster brengt de Griekse mythe van ‘Europa en de stier’ op kindermaat voor 5 tot 9 jarigen.

Persbericht: provincie Antwerpen
Foto: copyright provincie Antwerpen

 

Door Studio S

Ik ben Dirk Ik ben 58jaar ik ben afgestudeerd als barman/garçon, de helft man mijn leven heb ik met mijn ouders een cafe hier in Mortsel gehad. Mijn grote droom was om een buschauffeur te worden, en ik heb deze droom kunnen verwezenlijken. Van kinds af aan was ik gepassioneerd door fotografie, zo heb ik op latere leeftijd hier een cursus voor gevolgd en ben een hobbyfotograaf geworden. Mijn passie was echter meer met bewegende beelden werken. Het begon met bewegende foto’s en is later overgegaan naar video. Ik woon al 46 jaar lang in Mortsel waar ook mijn hart ligt. Zo heb ik mijn hobby met Mortsel gecombineerd en Mortsel TV opgericht (nu Yadi Media). Dit is een internet TV dat intussen ook al een uit de hand gelopen hobby geworden maar een dat ik dolgraag doe.

Een reactie achterlaten