Foto: Stadshuis Mortsel

Nieuw stadhuis – Mortsel bouwt aan de toekomst

 

MORTSEL – “Je ziet het misschien niet hard aan de buitenzijde, maar er is al heel hard gewerkt aan het huis van en voor de Mortselaars.”

Met die woorden opent het filmpje dat je vanaf vandaag kan bekijken op de website en sociale media van lokaal bestuur Mortsel. Aan het woord is Joachim Walgrave, stadsarchitect. Hij neemt de kijker al wandelend mee in een stadhuis dat klaar is voor een volgende fase, namelijk die van ruwbouw en afwerking.

“We zijn erg blij dat er ondertussen weer volop activiteit is in het stadhuis want de verbouwingswerken hebben helaas wat vertraging opgelopen. Tijdens de eerste fase van de werken, nl. die van afbraak en demontage, bleek geheel onverwachts dat het gebouw toch enkele zwakke plekken had op het vlak van stabiliteit. Dus dat moest eerst aangepakt worden.”, aldus burgemeester Erik Broeckx.

“En dat had gevolgen voor het budget. Tel daar de prijsstijging van materialen en werkuren nog eens bij ten gevolge van de Covid-19 pandemie, en dan weet je dat er achter de schermen hard gewerkt is om het budget voor de verbouwing van het stadhuis terug onder controle te krijgen.”, aldus Koen Dehaen, bevoegde schepen.

Er kwamen een aantal kleine aanpassingen aan het ontwerp die de prijs konden drukken, maar de geest en de functies die aanvankelijk voorzien waren, zijn gebleven. En dat binnen de budgettaire grenzen.

Het nieuwe stadhuis wordt een kwaliteits­vol, bruisend huis voor en van de stad. Een overzicht:

 Stadsonthaal

Op het gelijkvloers, rechts, rea­liseren we een klantgericht, toe­gankelijk, dynamisch en interactief Stadsonthaal.

Bibliotheek

Uiterst links wordt het stadhuis tot boven gevuld met boeken. Een moderne bib zal hier een rol spelen als educatief centrum en meewerken om de digitale kloof te dichten. Met leesplekken tot in het stadscafé toe.

Stadscafé

Dit café verbindt enerzijds de bib en de publieke doorgang naar het fort en anderzijds het Stadsonthaal.

 Polyvalente zaal en foyer (op -1)

De nieuwe polyvalente zaal is een mooie aanvulling op het bestaand patrimonium van Mortsel. Aan de achterzijde is er ook de mogelijk­heid om een terras te creëren met zicht op het fort.

Kantoren en vergaderzalen

Het stadhuis wordt de nieuwe en moderne werkplek voor een groot deel van de medewerkers van lokaal bestuur Mortsel.

 Politiek

Het college van burgemeester en schepenen vergadert wekelijks in het nieuwe stadhuis, de gemeen­teraad maandelijks. Burgemeester en schepenen krijgen er ook hun kantoor.

Timing

Als alles goed gaat, zou het stad­huis tegen het najaar van 2023 klaar moeten zijn. Vanaf dan kunnen koppels elkaar weer eeuwige trouw beloven op het stadhuis!

Persbericht: Lokaal bestuur Mortsel

Door Studio S

Ik ben Dirk Ik ben 58jaar ik ben afgestudeerd als barman/garçon, de helft man mijn leven heb ik met mijn ouders een cafe hier in Mortsel gehad. Mijn grote droom was om een buschauffeur te worden, en ik heb deze droom kunnen verwezenlijken. Van kinds af aan was ik gepassioneerd door fotografie, zo heb ik op latere leeftijd hier een cursus voor gevolgd en ben een hobbyfotograaf geworden. Mijn passie was echter meer met bewegende beelden werken. Het begon met bewegende foto’s en is later overgegaan naar video. Ik woon al 46 jaar lang in Mortsel waar ook mijn hart ligt. Zo heb ik mijn hobby met Mortsel gecombineerd en Mortsel TV opgericht (nu Yadi Media). Dit is een internet TV dat intussen ook al een uit de hand gelopen hobby geworden maar een dat ik dolgraag doe.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.