Foto: ©BIND

Op donderdag 5 mei organiseert DOEK vzw haar eerste ‘ontmoetingsatelier’ in de bibliotheek van Mortsel; een samenkomst van mensen die bezeten zijn door textiel. DOEK vzw is een artistiek textielplatform gevestigd in Mortsel. In samenwerking met Streekvereniging Zuidrand en gesteund door de Vlaamse Overheid (i.h.k.v. bovenlokale cultuurprojecten), lanceren wij het project ‘BIND’. Tot nu toe was DOEK vooral actief in Antwerpen stad. Met BIND willen we de rafelranden van de grote stad opzoeken en ontdekken welke textielverhalen er leven in de Antwerpse Zuidrand. Wat ons drijft bij DOEK zijn de mooie ontmoetingen en gesprekken die kunnen voortvloeien uit textiel – zulke ontmoetingen laten we met BIND plaatsvinden Aartselaar, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel. Zo zetten we deze plekken, en hun inwoners, mee op de textielkaart en brengen we een rijkdom aan textieltalenten en -tradities in beeld.

 

Wij organiseren zowel in het voor- als najaar ontmoetingsateliers in de zeven gemeenten van de Zuidrand. We strijken hiervoor telkens neer in de plaatselijke bibliotheek – een warme en open plek, waar de hele wereld, of tenminste de hele buurt, wel eens langskomt. Wij nodigen er mensen met een textieltalent en/of bijzonder textielverhaal uit om met elkaar in dialoog te treden aan de hand van een persoonlijk textielobject. Door handwerk, vaak gelinkt aan het huiselijke en intieme, een plek te geven in de publieke ruimte, maken we er een gedeelde ervaring van, die mensen doet stilstaan bij hun eigen band met textiel. De uitwisseling van kennis, ervaringen en verhalen staat binnen BIND centraal. We streven ernaar om deelnemers met uiteenlopende achtergronden en vaardigheden samen te brengen; nieuwkomers in de stad die speciale handwerktechnieken van ‘thuis’ meenemen, maar ook ouderen die nog het handwerk van vroeger in hun vingers hebben zitten. Iedereen met een interesse in textiel is welkom – inschrijven kan met een mailtje naar DOEK.

 

Naast de ontmoetingsateliers zal er ook een groot tafelkleed vergezeld van een borduurkoffertje en notitieboekje reizen door de Zuidrand. De deelnemers van de ontmoetingsateliers geven deze aan elkaar en aan andere geïnteresseerden door en ‘borduren’ zo met naald, draad, wol, etc. verder op elkaars werk. Ze krijgen elk een week de tijd om het tafelkleed thuis aan te vullen met hun eigen textielkennis en kunde. De ontmoetingen die tijdens de ateliers plaatsvinden, krijgen daardoor ook een tastbare afspiegeling. Zo ontstaat een gemeenschappelijk kunstobject dat staat voor de nieuwe banden die zijn gesmeed gedurende de loop van het project ‘BIND’. Uiteindelijk werken wij toe naar een mobiele expo in 2023 waarbij tactiele ervaring centraal zal staan.

 

 

MEER WETEN OVER BIND?

Contacteer ons via mail of via telefoon 0477901074. We plannen graag een interview in. Het is helaas niet mogelijk om naar één van onze ontmoetingsateliers zelf te komen, aangezien dit een intiem en persoonlijk moment is waarop we al onze aandacht willen vestigen op de deelnemers zelf.

Verdere info over het project en de data van de ontmoetingsateliers:

https://doek-vzw.com/bind-tour-van-ontmoetingsateliers-in-de-antwerpse-zuidrand/

https://doek-vzw.com/bind/

Persbericht: BIND

Door Studio S

Ik ben Dirk Ik ben 58jaar ik ben afgestudeerd als barman/garçon, de helft man mijn leven heb ik met mijn ouders een cafe hier in Mortsel gehad. Mijn grote droom was om een buschauffeur te worden, en ik heb deze droom kunnen verwezenlijken. Van kinds af aan was ik gepassioneerd door fotografie, zo heb ik op latere leeftijd hier een cursus voor gevolgd en ben een hobbyfotograaf geworden. Mijn passie was echter meer met bewegende beelden werken. Het begon met bewegende foto’s en is later overgegaan naar video. Ik woon al 46 jaar lang in Mortsel waar ook mijn hart ligt. Zo heb ik mijn hobby met Mortsel gecombineerd en Mortsel TV opgericht (nu Yadi Media). Dit is een internet TV dat intussen ook al een uit de hand gelopen hobby geworden maar een dat ik dolgraag doe.

Een reactie achterlaten