Tramlijn 15

MORTSEL – Geen “ja maar” of  “neen maar”, Groen Mortsel wil dat gemeenteraad van 15 februari krachtig “neen” zegt tegen schrappen van tram 15

Groen Mortsel is verheugd dat het Mortsels stadsbestuur volgende week over de partijgrenzen heen een gezamenlijk standpunt wil innemen tegen de nieuwe plannen van De Lijn om tram 15 in Mortsel te schrappen. Als het van oppositiepartij Groen Mortsel  afhangt wordt dit een krachtig neen. “Wij willen het behoud van tram 7 én tram 15, al de rest is achteruitgang en dat is onaanvaardbaar”, zegt Ingrid Pira (Groen), onder wiens burgemeesterschap 10 jaar geleden tram 15 verlengd werd tot Boechout.

Nadat de zo goed als volledige gemeenteraad twee jaar geleden met een motie krachtig neen zei tegen het plan van De Lijn om tram 7 in Mortsel te schrappen, is er nu een nieuw plan dat tram 7 behoudt maar wel tram 15 schrapt. Tram 7 zou een langer traject doen maar Mortsel verliest tram 15 en de rechtstreekse verbinding met het centraal station, de zoo, de Groenplaats en linkeroever. “Onaanvaardbaar”, zegt Ingrid Pira, “waarom moet Mortsel nu plots kiezen tussen tram 7 en tram 15 ? Mortsel een tramlijn afpakken terwijl er sinds mensenheugenis twee zijn – de 7 en de 15 – betekent een regelrechte achteruitgang en is niet verteerbaar voor een stad die altijd voortrekker is geweest in openbaar vervoer.”

Tram 15 paradepaardje van doorstroming en vrije bedding

Nog volgens Ingrid Pira is tram 15 het paradepaardje van de doorstroming en een voorbeeld voor het openbaar vervoer van de toekomst. “Tram 15 rijdt van Boechout over Mortsel tot Antwerpen en Linkeroever op een vrije bedding. De strijd en inspanningen die Mortsel en haar inwoners daar destijds voor leverden mag niet voor niets geweest zijn. In Mortsel is hard gewerkt aan de modal shift met een duidelijke keuze voor een vrije baan voor bus en tram. Een tramlijn afpakken is een slag in het gezicht van de Mortselaar. Een stad die altijd haar nek heeft uitgestoken voor openbaar vervoer moet beloond worden en niet gestraft. Wat nu gebeurt is de wereld op zijn kop”.

Een krachtig neen en ja voor het behoud van tramlijnen 7 en 15

Groen Mortsel wil daarom dat de Mortselse gemeenteraad van 15 februari geen “ja, maar” of “neen, maar” maar een krachtig “neen” zegt tegen het nieuwe plan van De Lijn. “Mortsel heeft gezien de inspanningen die ze deed voor openbaar vervoer het absolute recht om neen te zeggen tegen de achteruitgang van het openbaar vervoer in Mortsel en als voortrekker te protesteren tegen de achteruitgang van het tram- en busnetwerk in de hele Antwerpse regio. Er is absoluut geen draagvlak voor deze keuze, dat bewijzen de enorm succesvolle petities die Groen voerde tegen de dreigende schrapping van tram 7 twee jaar geleden en die van tram 15 nu.  In een mum van tijd verzamelden die petities telkens vele duizenden handtekeningen”, aldus nog Ingrid Pira.

Vlaamse regering moet meer investeren in openbaar vervoer

“De waarheid is dat er veel te weinig geld is voor openbaar vervoer. Elke vermindering van dienstverlening op een tram of bus leidt tot steeds meer protesten. Het is de revolte van de reiziger. De Vlaamse regering moet haar verantwoordelijkheid nemen en meer investeren in openbaar vervoer. Nu.”

Persbericht: Groen Mortsel

Door Studio S

Ik ben Dirk Ik ben 58jaar ik ben afgestudeerd als barman/garçon, de helft man mijn leven heb ik met mijn ouders een cafe hier in Mortsel gehad. Mijn grote droom was om een buschauffeur te worden, en ik heb deze droom kunnen verwezenlijken. Van kinds af aan was ik gepassioneerd door fotografie, zo heb ik op latere leeftijd hier een cursus voor gevolgd en ben een hobbyfotograaf geworden. Mijn passie was echter meer met bewegende beelden werken. Het begon met bewegende foto’s en is later overgegaan naar video. Ik woon al 46 jaar lang in Mortsel waar ook mijn hart ligt. Zo heb ik mijn hobby met Mortsel gecombineerd en Mortsel TV opgericht (nu Yadi Media). Dit is een internet TV dat intussen ook al een uit de hand gelopen hobby geworden maar een dat ik dolgraag doe.

Een reactie achterlaten