Foto: afgeven van petitie

Mortsel – PVDA geeft petitie af aan Mortsels stadsbestuur en doet 10 concrete voorstellen om de invoering van Diftar afvalophaling bij te sturen.

Woensdagavond kwamen enkele leden van de PVDA met de zwarte Diftar containers samen voor het kantoor van de burgemeester. Sisse Verstappen en Ward Coenegrachts gaven een petitie af met 500 handtekeningen en zaten nadien samen met burgemeester Broeckx over 10 concrete voorstellen om de invoering van Diftar bij te sturen.

 

De PVDA is het er niet mee eens dat de afvalophaling duurder wordt en de dienstverlening wordt gehalveerd. Zeker voor senioren voor minder mobiele mensen en voor mensen die klein wonen, zijn de containers problematisch. Diftar werd ingevoerd zonder enige inspraak van de burgers. Die mening wordt door vele Mortselaars gedeeld, wat bleek uit het succes van de petitiecampagne.

 

Nu de invoering dichtbij komt doet de PVDA 10 concrete voorstellen om de afvalophaling alsnog betaalbaar, praktisch en sociaal rechtvaardig te houden. Die verzamelde de partij uit de vele reacties die Mortselaars doorstuurden tijdens haar petitiecampagne.

 

Sisse Verstappen (PVDA Mortsel): “Het gaat om maatregelen die het gemeentebestuur perfect in de volgende weken kan beslissen, en die voor veel mensen een groot verschil zouden maken. We stellen voor om de kiloprijzen met 20% te verlagen. We pleiten ervoor om de dienstverlening wekelijks te houden, en de wekelijkse ophaling meteen ook in te voeren voor de blauwe zak. Daarnaast vragen we ook een verlenging van de termijn om gratis je container in te wisselen, nu heel wat mensen gaan merken dat ze met een te grote container opgescheept werden. En dat wie wieltjes wil voor zijn 40 liter container, die gratis kan krijgen”  Voor senioren en minder mobiele mensen wil de PVDA de afvalzakken behouden, wat het voor hen veel praktischer maakt. De partij wil ook een hulpteam van de stad om – op vraag – bewoners bij te staan.

 

Sisse Verstappen: “Ook de sociale compensatie moet hoger naar 30 euro per persoon, en iedereen met een inkomen onder de armoedegrens moet er recht op hebben. We willen die steun ook uitgebreid zien aan jonge ouders en mensen die ongewild extra afval hebben om medische redenen. Tenslotte vragen we een grondige openbare evaluatie van Diftar binnen 6 maanden, aangezien elke inspraak ontbrak bij de beslissing over de invoering. En een beleid met extra openbare vuilbakjes en meer ondersteuning van de vrijwillige buurtboeners om de toenemende vervuiling van Mortsel tegen te gaan.”

 

De petitie kan je nog steeds tekenen op https://mortsel.pvda.be/stopdiftar

Tekst: PVDA

Foto: Sisse Verstappen

Foto Petitie

Door Studio S

Ik ben Dirk Ik ben 58jaar ik ben afgestudeerd als barman/garçon, de helft man mijn leven heb ik met mijn ouders een cafe hier in Mortsel gehad. Mijn grote droom was om een buschauffeur te worden, en ik heb deze droom kunnen verwezenlijken. Van kinds af aan was ik gepassioneerd door fotografie, zo heb ik op latere leeftijd hier een cursus voor gevolgd en ben een hobbyfotograaf geworden. Mijn passie was echter meer met bewegende beelden werken. Het begon met bewegende foto’s en is later overgegaan naar video. Ik woon al 46 jaar lang in Mortsel waar ook mijn hart ligt. Zo heb ik mijn hobby met Mortsel gecombineerd en Mortsel TV opgericht (nu Yadi Media). Dit is een internet TV dat intussen ook al een uit de hand gelopen hobby geworden maar een dat ik dolgraag doe.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.